Изследване на учени от Великобритания с участието на 2000 души доказа, че при хората, които спят по-малко от 6 часа през нощта е повишен рискът от исхемична болест на сърцето и инсулт, пише изданието The Sun. Експертите проследили начина на живот на доброволците и установили, че повечето от тях страдат от хронично недоспиване. Само 17% от тях спят по 8 часа, каквато е препоръката на лекарите.

Според учените минималното време, необходимо за възстановяване на организма през нощна, е 7 часа. Последното изследване доказа, че почти половината възрастни британци (44%) спят по-малко не само от 7, но и от 6 часа.

„При хората, които спят под 6 часа е висок рискът не само от исхемична болест на сърцето, но и от инсулт. Поради недостатъчния отдих той се увеличава с 60%“, съобщиха учените. Според тях всички хора, които спят прекалено малко, имат повишено кръвно налягане и висок холестерол в кръвта. Експертите подчертават, че недостигът на сън оказва негативно влияние върху човешката ДНК, съпоставимо с вредата от стреса и тютюнопушенето.

Съветът е да се спортува, за да се избегне дефицитът на сън.

Сподели във Facebook