Здраве

21 Февруари 2020

Животът днес

Застоялият начин на живот при тийнейджърите увеличава опасността от депресия, когато станат на 18 години, показаха резултати от изследване, публикувани в Lancet Psychiatry. Този риск може да се намали, ако ежедневната физическа активност се увеличи с един час.

„Нашите резултати показват, че младите хора, които не са активни в по-голямата част от деня, на 18 години се сблъскват с повишен риск от депресия. Ние открихме, че не само интензивните форми на активност са полезни за здравето, но и всяка друга степен на физическа активност, която може да намали времето, което младежите прекарват, седейки“, съобщиха авторите на изследването от Лондон. За да стигнат до тези изводи, те анализирали данните на 4257 подрастващи, събрани в рамките на изследването на Бристолския университет Children of the 90s. Децата на възраст 12, 14 и 16 г. носели акселерометри по 10 часа в продължение не по-малко на три дни. Данните показвали количеството на леката и умерена физическа активност или на бездействието. С помощта на анкети учените установили наличието на симптоми на депресия като лошо настроение, липса на желание и лоша концентрация при подрастващите.

Оказало се, че всеки допълнителни 60 минути на ден, прекарани седейки, увеличават риска от депресия при 12-годишните с 11,1%, когато станат на 18 години. При 14-годишните опасността нараства с 8%, а при 16-годишните – с 10,5%. Рискът намалява при увеличена лека физическа активност само с един час на ден.

Сподели във Facebook