Здраве

20 Декември 2010

2074

Животът днес

Остават ли варненски болни без надежда?

Най-големият център за профилактика и лечение на онкологичните заболявания в Североизточна България - варненският онкодиспансер  „Марко А. Марков” - се оказа в разгара на лятото, незнайно как, защо и от кого, зачеркнат от националния списък на диспансерите.  ез предупреждение и без аргументи.

В резултат днес той липсва от националната онкоздравна карта, структурирана неофициално от двамата бивши министри Божидар Нанев и Анна-Мария Борисова, а на базата на тази неофициална карта, сега бива вече съвсем официално отрязан от възможността да получи европейски пари за модернизация.

Това става след решение на Министерския съвет, в чийто състав здравен министър е вече третата смяна на поста – д-р Стефан Константинов, и което трябваше да одобри възможността болниците да получат глътка въздух от Брюксел. 137 милиона лв. по оперативна програма „Регионално развитие” са осигурени целево „за апаратура за диагностика и лечение на ракови заболявания”.

Варненският онкодиспансер обаче ще трябва да продължи да работи без еврокислород. Нищо, че тук  оперират над 30 процента от новорегистрираните болни от рак на стомашно-чревния тракт,  рак на гърдата и на женските полови органи. Че тук постъпват повече от половината болни, на които е предписана химиотерапия и над 90% от болните на лъчетерапия.

Това е официална статистика. Налична е в здравното министерство, във всички секторни институции, позната е и на ЕК от пакета документи, чрез който държавата е защитила необходимостта да получи от европейските фондове пари за модернизация на държавните и общински онкоклиники и диспансери.

Няма как да не бъде зададен въпросът: какво става, та на цял един регион, с хиляди раково болни, се отказва  да получи болнично еврофинансиране. Възможните отговори са основно два: варненският онкодиспансер е жертва или на нелепа техническа грешка при подготовката на бюрократичните списъци за направата на новата национална здравна карта, или е налице поредната лобистка и корупционна игра, заради която отново ще станем за смях пред света и санкционирани от Европа.

Казусът стои странно и по друга причина. МДОЗС „Д-р Марко А. Марков” е  100% общинска собственост и само варненският общински съвет може да решава съдбата му. Волята на общинарите е: диспансерът става Комплексен онкологичен център. Няма как при това положение той да изчезне от картата на здравните заведения за раково болни и да не получи и европейски пари за модернизация, защото отговаря на всички необходими условия.

Има нелепа грешка по трасето, са категорични и в общината, и в областната управа на Варна, и в самата болница. Неофициално същото допускат експерти и от здравното, и от регионалното министерство, през което минават конкретните пари от Брюксел. Директорът на онкологичния диспансер д-р Господин Игнатов е сигнализирал НС, Министерския съвет, здравното министерство за грешката, но засега всички отговори са вдигане на рамене: „Има вече решение на МС и обратен ход няма”.

Фактите обаче казват друго: че въпросното решение е последица от серия може би инерционни грешки, включително и поради тройната смяна на ресорни министри. И обратен ход трябва да има. Просто някой трябва да поеме отговорността за наложителната корекция.

Ако диспансерът получи своите 6-7 милиона от европакета, ще купи отдавна чакания линеен ускорител - важна за целия регион модерна апаратура за унищожаване на тумори. Апарат, за който вече има дори готов бункер за 1 млн. лв.  Отделна скъпа инвестиция, изложена на риск от рушене пак заради бюрократично недоглеждане и мудност. В случая – на две предходни правителства.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 149