Върху стомана и мед коронавирусът може да оцелее около два часа, но върху други повърхности като картон или пластмаса доста повече, твърдят учени от САЩ. Това е и причината за бързото разпространение на вируса на лайнера Diamond Princess, съобщи Reuters. Специалистите обаче не смятат, че инфекцията може да се предаде чрез товари и пратки, защото времето, през което пътуват, е прекалено дълго, за да оживее вирусът.

Учените са единодушни, че смъртността от COVID-2019 е много ниска – зад границите на Китай тя е около 0,5%, но данните не са съвсем точни. Според Световната здравна организация (СЗО) смъртността от коронавирус в Китай е 2-4%.

Новият вирус като цяло е слабо приспособен към откритото пространство. Във водата той може да живее до девет денонощия, а при охлаждане и замразяване – до няколко години. Ултравиолетовото излъчване, органичните мастни разтворители и определени миещи средства могат да го унищожат за няколко минути.

Достатъчно ефективни срещу коронавируса са и антисептичните средства, съдържащи спирт. Те се препоръчват и от СЗО.

Най-опасен е вирусът за възрастните хора. Сред тях е и най-голяма смъртността – 14,8%. При децата до девет години смъртен случай не е регистриран, но вече има минимум две инфектирани новородени, които са заразени от майките си.

Във възрастовата група до 39 г. смъртността е само 0,2% и с напредването на годините се увеличава. При 40-годишните тя е 0,4%, при 50-годишните – 1,3%, а при 70-годишните – 8% и нататък продължава да расте.

Мъжете умират по-често от жените – 2,8% срещу 1,7%.

Често жертви на коронавируса са пациентите със сърдечносъдови и хронични респираторни заболявания, както и диабетиците.

Общата смъртност от вируса за момента е 2,3%. Това е скромен показател, според учените, в сравнение с епидемията от атипична пневмония през 2002-2003 г., когато смъртността беше почти 10% при много по-малки мащаби на заразяване.

Специалистите са на мнение, че пикът на епидемията от коронавирус е била между 24 и 26 януари и е започнал спад. Броят на заразените от средата на февруари намалява.

Сподели във Facebook