Здраве

31 Октомври 2019

Животът днес

Ако хората 6 часа в денонощието стоят прави, може чувствително да намалят риска от затлъстяване, откриха учени от Тексаския университет. Според тях това е начинът опасността от наднормено тегло да бъде намалена с 32% , както и с една трета количеството на мастната тъкан в организма.

Специалистите си поставили за цел да намерят начин, който да неутрализира вредите от седящия начин на живот. В продължение на пет години те наблюдавали начина на живот на 7000 възрастни доброволци, като проследявали всички параметри в промяната на фигурата им. Учените отбелязвали и колко време участниците в изследването прекарвали изправени, като тези данни ги съпоставяли с индекса на масата на тялото им, процента на мазнини и обиколката на талията им. Резултатите показали, че, стоейки изправени в продължение на 6 часа, рискът от затлъстяване при мъжете се намалил с 32%, а при жените с 35%. При изправено положение в продължение на 12 часа процентите били съответно 59 и 57.

Експертите доказали още, че навикът да се прекарва много време на крака, съчетан с физически упражнения, чувствително намалява опасността и от метаболитен синдром.

Сподели във Facebook