През последните 15 години пациентите със захарен диабет по света са се увеличили два пъти и броят им продължава да расте. Вече е установено, че физическата активност и здравословното хранене може да предотвратят появата на диабет тип 2. Резултатите от наскоро проведено изследване обаче доказаха, че един продукт все пак е най-полезен и най-ефективно предпазва от опасното заболяване.

Става въпрос за тиквените семки. Те са богати на полизахариди. Тези въглехидрати в предишни проучвания доказаха способността си да контролират нивото на глюкоза в кръвта.

Проведения експеримент, в който доброволци употребявали екстракт и смлени тиквени семки, показал, че те са най-ефективни след хранене. Резултатите били повече от обнадеждаващи – рискът от диабет бил намален с 35%.

Тиквените семки се отличават с високо съдържание на хранителни вещества, в това число белтъчини, полезни мазнини и мощни антиоксиданти.

Още един компонент в тиквените семки, който позволява да се намали опасността от диабет тип 2, е магнезият. Учени вече установиха, че хората, които употребяват продукти, богати на магнезий, по-рядко се сблъскват със заболяването. Тиквените семки съдържат още витамин Е и каротиноиди, които намаляват възпалителните процеси, предизвикващи опасни здравословни проблеми, включително и диабет.

Сподели във Facebook