Отдавна е известно, че дали ще лежим на плажа или ще изкачваме планини, това е полезно прекарване на времето. Доскоро се смяташе, че отпуската е необходима за здравето, защото позволява да се прекъсне работният ритъм, да се намалят нивото на стреса и натоварването, а и да хората да се заредят с позитивна енергия за следващите 11 месеца.  Последно изследване обаче доказа, че отпуската удължава живота най-вече, защото понижава риска от появата на метаболитен синдром, който води до сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2.

Учени от Ню Йорк доказаха, че след всяка отпуска, която ползва човек, опасността от метаболитен синдром намалява с 25%. Установено беше още, че активно почиващите хора по-рядко се сблъскват със сърдечносъдови заболявания.

Специалистите напомнят, че метаболитният синдром е състояние, рискът от което действително може да се намали. Известните досега начина са чрез намаляване на теглото, физическо натоварване и отказ от пушене. Но влиянието на отпуската до момента не беше подробно изследвано.

Сподели във Facebook