Здраве

18 Ноември 2013

5461

Животът днес

Пет правила за редовен стомах

Камен ЗДРАВКОВ

Много хора не обръщат съществено внимание на редовното освобождаване на червата, но с течение на времето констипацията може да създаде сериозни проблеми. При това често затегнатият стомах не се дължи на някакво заболяване, а на начина на хранене и живот. Всекидневното посещение на тоалетната „по голяма нужда” създава комфорт не само за храносмилането, но за целия организъм. А нередовният ритъм води до подуване и тежест в корема, лошо храносмилане, склонност към пълнеене, опасност от развитие или влошаване на съществуващи хемороиди и фисури.

Кои са стълбовете на добре работещото храносмилане
1. Балансираното хранене
Най-важните правила са да не се пропуска закуската, да има топъл, по възможност готвен обяд, а вечерята да се хапва рано и може да се състои от месо или риба плюс салата. През деня изпивайте поне литър и половина вода или фреш и консумирайте плодове и зеленчуци според сезона.
Не става въпрос да се лишите от всичко, което обичате, но все пак трябва да има мярка. Най-зле на храносмилателната система се отразяват сухите концентрирани храни – сухи пасти, чипсове, вафли, тежки сметанови торти. Едно парче на ден е допустимо, но не и те да се превърнат в основната храна.

2. Движение и пак движение
Освен всичко друго човешкият организъм се подчинява и на законите на гравитацията. Ако прекарвате повече време легнали или седнали, няма как червата ви да не станат лениви. Интензивното ходене поне 30 минути на ден, изкачването на стълби, няколко коремни преси сутрин и масаж на корема с леко притискане по хода на дебелото черво по посока от дясната ингвинална гънка
(където е апендиксът) към диафрагмата и след това до лявата ингвинална гънка обикновено са достатъчни за подобряване на храносмилането. Много добре се отразяват плуването, колоезденето, планинският туризъм.

3. Специално внимание при извънредни обстоятелства
Всички са забелязали, че при почивки и пътувания и изобщо при пребиваване извън обичайната среда най-често възниква констипация. Или пък обратното – така наречената диария на пътешественика. Затова предварително се погрижете да не ви се случи нито едното, нито другото. На първо място пийте само бутилирана минерална вода. Особено в първите дни при почивка не се нахвърляйте на шведските маси. Разнородното хаотично меню силно тормози корема. В едно хранене яжте например салати (но не с майонези) и месо или риба. Няма как да опитате от всичко и да искате да ви е добре. Приемът на комбиниран пробиотик още преди заминаването и по време на пътуването укрепва устойчивостта на храносмилателната система. Достатъчни са 2–3 капсули „Лакто-4” дневно.

4. Ако все пак получите запек, вземете мерки навреме
Никога не трябва да се започва с драстични средства! Чаша гореща вода сутрин на гладно, сиропи на базата на естествени извлеци от разхлабващи плодове като „Фрутилакс”, посещение на тоалетната без бързане в едно и също време са първите мерки. Ако констипацията е прекалено упорита и е свързана с други симптоми -  кървене, слуз, силни болки, трябва да се консултирате с лекар. При хората над 50–60 години с хроничен запек въпреки спазването на посочените тук правила трябва да се изключат специфични заболявания на дебелото черво.

5. Психологически комфорт
Стабилното настроение и липсата на хроничен стрес са основни фактори не само за общото ви състояние, но и за храносмилателната система. Депресивните мисли, тежките грижи, постоянният стрес се отразяват и на естествения ритъм. Затова се опитвайте поне за малко всеки ден да се занимавате с любима дейност, която ви разтоварва и забавлява.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 77