С появата си електронните цигари предизвикаха възторг у пушачите, които искаха да се разделят с вредния навик, но не им стигаше воля. Изобретението се представяше като здравословна алтернатива на отровния цигарен дим. Малко по-късно се оказа, че това е преди всичко рекламна стратегия.

Днес експертите вече са доста напред по въпроса дали електронните цигари са наистина толкова безопасни, колкото твърдят производителите и търговците. И най-вече - помагат ли да се откажем от тютюнопушенето?

Официалното определение на Световната здравна организация за електронните цигари е „електронни системи за доставяне на никотин“. Производството на първото поколение електронни цигари, които на външен вид приличаха на традиционните цигари, беше забранено през 2013 година.

Електронната цигара от последното поколение се състои от 2 части –

литиево-йонна батерия с LED светодиоден индикатор и пълнител - никотинова течност и атомайзер в едно. Като всмуквате от пълнителя на електронната цигара, течният никотин се изтегля в пулверизиращата камера, където се нагрява и превръща в пара. Тази пара доставя отмерено количество никотин във вашия организъм по абсолютно същия начин, както при обикновената цигара. Пълнителят (картомайзерът) е малък пластмасов контейнер с отвори от двете си страни, в него се съхраняват никотиновата течност и нагревателният елемент.

Паралелно с изменението на формата на устройството се увеличава и биодостъпността на никотина при пушенето.

Според производителите, за да намалее пристрастеността на пушачите, в електронните цигари трябва да има достатъчно никотин.

Техните твърдения за лечебните свойства на новите устройства обаче тепърва трябва да се докажат от клинични изследвания, което май няма как да стане, защото голяма част от специалистите са на обратното мнение. Според някои от досегашните проучвания електронните цигари донякъде помагат, но е необходимо да се изчакат заключенията и на други изследвания.

Електронните цигари действително не отделят канцерогенните съединения, които се отделят при горенето от традиционните цигари. Именно тези вещества причиняват рак, а не самият никотин. Все пак в тях има канцерогени, сред които акролеин, нитрозамини, частици от метал и камък.

Според някои оценки техният канцерогенен ефект е 20 пъти по-слаб, отколкото при обикновените цигари,

но все пак го има. Защото и самият никотин е вреден, тъй като поражда зависимост, с която могат да се борят само тези, които наистина искат да се откажат от пушенето. При липса на такова желание се получава никотинова зависимост от електронните цигари и хората стават техни редовни пушачи.

Никотинът например е много вреден за развиващия се плод. Той влияе негативно на неговия мозък, нарушава формирането на така наречения ацетилхолинов обмен, от което децата се раждат с проблеми в нервната система, включително с нисък коефициент на интелигентност, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Заедно с продажбата на електронни цигари

не се отправя предупреждение, че те са опасни за бременните жени.

Освен това само в Съединените щати са регистрирани около 2 хиляди случая на отравяне на деца от течността, която се слага в електронните цигари. Има и един смъртен случай. Много от тях са взривоопасни, например така наречените електронни наргилета, които по принцип се различават много малко от цигарите. Нерядко тяхната батерия избухва и предизвиква пожар.

Какви са всъщност опасностите?

Очевидните минуси на електронните цигари са, че след като преминат на тях, хората не се отказват от вредния си навик, а само получават психологическа зависимост от нов вид пушене. Често заради мнимата безвредност на електронните цигари хората започват да пушат дори повече. Електронната цигара не е сертифицирана от Световната здравна организация и за нея липсват мащабни изследвания. Нито пълнителите, нито самите цигари подлежат на задължителна сертификация, което дава възможност на недобросъвестни търговци да произвеждат фалшиви и опасни за здравето устройства. Освен това парата, която се отделя от електронната цигара, може да дразни околните чисто психологически заради сходството с цигарения дим. Съдържанието на вредните вещества в пълнителите е оставено на съвестта на производителите.

Според изследвания на американски учени електронните цигари не са безопасна алтернатива на традиционните, защото съдържанието на никотин в тях превишава това, което е обявено на опаковката, и защото тези цигари се произвеждат най-вече в китайски фабрики, в които не се спазват правилата за безопасност.

В състава на течността, чиито изпарения имитират цигарен дим, се съдържа пропиленгликол. Той може да предизвика алергични реакции и дори да блокира дишането на пушача. Има случаи на възникнали проблеми с белите дробове и гърлото при потребители. Още през 2011 година френската агенция за санитарен контрол на продуктите с медицинско предназначение   препоръча на пушачите да се въздържат от използването на електронни цигари. Въпреки многобройните клинични изследвания

досега няма единна позиция за ефекта на електронните цигари върху здравето.

Но тяхната употреба все по-често се свързва с неприятни последици за организма, особено за детския. В зависимост от съдържанието на никотин в пълнителите електронните цигари могат даже да предизвикат никотинова зависимост при хора, които не са били пушачи.

Изводът е, че електронните цигари не са безопасни, но и не са проучени напълно. Сред учените все повече надделява мнението, ме вредата от тях никак не е за подценяване. А и процентът на хората, които са се отказали от пушенето благодарение на електронните цигари е изключително нисък.

 

Сподели във Facebook