Здраве

20 Декември 2010

1741

Животът днес

Подценява ли се профилактиката у нас?

58% от хората, участвали в анкета на сайта health.bg, посочват, че са ходили на профилактичен преглед през 2010 г.

4% от участниците в допитването смятат при първа възможност да посетят личния си лекар за консултация и за назначаване на специални изследвания. Въпреки че прегледите са задължителни, 38% от хората признават, че не са се подложили на тях. Това е възможно, защото няма никакви реални санкции за неявилите се на профилактика.

Всеки здравноосигурен има право на един профилактичен преглед годишно. Той се извършва от общопрактикуващия лекар и включва: клиничен преглед за изясняване на здравословното състояние, лабораторни изследвания на кръв и урина, попълване на анкетна карта, формиране на рискови групи и др.

Личният лекар назначава изследване на холестерол, HDL-холестерол, триглицериди и кръвна захар с оглед определяне на риска от сърдечно-съдови заболявания. При съмнения за състоянието на млечната жлеза при жените или на простатата при мъжете лекарят има право да назначава някои високоспециализирани изследвания: мамография на млечна жлеза или простатноспецифичен антиген при мъжете.

Много хора все още гледат на профилактиката като на досадно задължение, но здравеопазването в напредналите държави се крепи именно на предотвратяването и ранното откриване на здравословните проблеми.

Не случайно още преди повече от век именитият руски хирург Николай  Пирогов произнася знаменитата фраза: „Грам профилактика струва колкото килограм лечение”.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 149