Отдавна медът се смята за народно средство срещу кашлица, болки в гърлото и простуда. Британски учени обаче доказаха, че той наистина е по-ефективен при тези здравословни проблеми от антибиотиците или лекарствата, отпускани без рецепта, съобщава Daily Mail.

Според експерти от Оксфордския университет лекарите трябва да препоръчват на пациентите си да приемат лъжица мед, а да не бързат да предписват антибиотици, защото те могат да предизвикат резистентност към тези препарати.

За да стигнат до този извод, специалистите провели изследване и установили, че медът по-добре облекчава кашлицата и болките в гърлото и за разлика от другите медикаменти няма вредни странични въздействия.  

Медът се оказал с 36% по-ефективен при намаляване на честотата на кашлицата в сравнение с обичайните лекарства и с 44% по-добре намалявал тежестта ѝ. Учените доказали още, че медът съкращавал времето, необходимо за възстановяване на горните дихателни пътища до два дни.
Специалистите добавят, че т.нар. „нектар на боговете“ е по-евтин от лекарствата и по-достъпен.

Експертите са обезпокоени от факта, че лекарите прекалено често изписват антибиотици срещу кашлица и простуда, а в тези случаи те са излишни, защото най-често са предизвикани от вируси.

Медът отдавна се използва като домашно средство за лечение и преди две години той беше включен в списъка на официално препоръчваните във Великобритания средства срещу кашлица. Но доказателствата за неговата ефективност при лечението на инфекции на горните дихателни пътища бяха ограничени. Сега учените от Оксфорд доказаха, че медът по-добре от медикаментите се справя с честотата и тежестта на кашлицата.

Сподели във Facebook