Повече от половината родители подценяват наднорменото тегло и даже затлъстяването на децата си, заявиха учени от университета в Нотингам, Великобритания. За да стигнат до този извод, специалистите анализирали резултатите от 87 изследвания, проведени от 2000 до 2018 г., в които са събрани данните за 24,7 хиляди деца на възраст до 19 години и техните родители. Учените установили любопитна тенденция – родителите на малки деца особено често не виждат излишното им тегло, като най-често те проявяват лоялност към момчетата и оценяват външния им вид като нормален.

Освен това учените открили, че родителите с наднормено тегло по-рядко виждат излишните килограми на наследниците си.

„При възрастните хора със затлъстяване съществува проблем с точността на възприемане на масата на тялото им. Оказва се, че този проблем съществува и по отношение на децата им с наднормено тегло“, съобщават учените.

Според техните данни над една трета от децата (34%) неправилно определят теглото си и не виждат проблем при наличие на излишни килограми. А повече от половината родители (55%) недооценяват риска от наднорменото тегло на децата си, смятайки, че то е близко до нормата.

„Родителите често обясняват излишното тегло на децата си с едри кости и избягват темата за риска от затлъстяване“, бият тревога специалистите.

Но признаването на проблема с теглото и ранното му откриване е пътят към вземане на мерки още в ранна възраст, което ще се отрази върху здравето на децата през целия им живот.

Сподели във Facebook