Увеличаващият се брой на децата с диагноза миопия (късогледство) все повече тревожи учените. Негативната статистика стана повод за международно изследване, проведено от компанията Copper Vision Development Company, в което участваха над хиляда деца до 18-годишна възраст от Австралия и Нова Зеландия.

Според получените данни около половината население на Земята ще страда от късогледство през 2050 г. Специалистите стигнаха до извода, че причините се крият в липсата на активност извън дома, намаленото въздействие на слънчевата светлина и увеличеното ползване на мобилни телефони.

„Ние наблюдаваме постоянно растящ показател на късогледство по целия свят. След 30 години на около 5 милиарда души на планетата ще бъде поставена диагнозата миопия“, споделят авторите на проучването.

„Късогледството е рисков фактор за очни заболявания, който може да доведе до загуба на зрение. Ще се увеличат случаите на тези заболявания и тази тенденция се разраства при децата. В миналото късогледството при тях не беше толкова разпространено, защото те прикарваха много повече време извън домовете си и не се взираха в смартфоните си, както сега.“, твърдят специалистите.

Резултатите от изследването показаха, че 49% от родителите не знаят каква е причината за късогледството.

Сподели във Facebook