Здраве

16 Септември 2019

Животът днес

Високото кръвно налягане става все по-разпространен здравословен проблем по целия свят. Хипертонията вече е основна причина за инфарктите и инсултите при съвременните хора. Но в битката с нея може да помогнат и природни продукти.

Боровинките, малините и копърът активират извеждането на натрия от организма. Той се съдържа в солта, а повишеното му ниво е една от причините за хипертонията. Освен това тези растения са природни успокоителни средства. Тяхната употреба разширява кръвоносните съдове, а кръвното налягане се понижава.

При хипертония е полезен сокът от цвекло и моркови. Той съдържа много калий, който бързо извежда солта от организма. Подобен ефект има и сокът от арония.

Специалистите препоръчват и чесън при високо кръвно. Неговата употреба разрежда кръвта, понижава концентрацията на холестерол и намалява риска от образуване на тромби.

Полезни са и билките като дяволска уста, листа от бреза и овчарска торбичка. Те може да се пият при всеки етап на заболяването.

Учените обаче подчертават, че народните средства са само помощници в битката с хипертонията. Основната стратегия е в ръцете на лекарите.

Сподели във Facebook