Ракът остава едно от най-сложните за лечение заболявания. Учените обаче не прекратяват опитите да включат в битката самата природа и хранителните, отгледани от нея. Според тях много растения могат ефективно да унищожават раковите стволови клетки. Това е много важно, защото химиотерапията не може да елиминира именно тези клетки. Те се смятат и за причината за появата на рецидиви и метастази.

Кои са природните дарове, които помагат в битката с рака:

Зелен чай

Той отдавна се използва в китайската медицини за лечение на много заболявания, но неотдавна изследователи откриха невероятния му потенциал при онкологични проблеми. Американски учени установиха, че активната съставка на зеления чай – EGCG epigallocatechin-3-gallate, убива раковите стволови клетки и може да помогне, когато химиотерапията е безсилна. Въпреки че EGCG присъства и в черния чай, в зеления концентрацията му е значително по-висока.

Джинджифил

Съвсем скорошно изследване показа, че един от компонентите на джинджифила е 10 000 пъти по-ефективен в борбата със стволовите клетки при рака на млечната жлеза, отколкото най-популярното лекарство за лечение на това заболяване. Съставката, известна като 6-Shogaol, се отделя, когато коренът на джинджифила е сварен или изсушен.

Куркума

Куркуминът, компонент от древната индийска подправка, може избирателно да влияе върху стволовите клетки на рака без риск за здравите стволови клетки, необходими за регенерация на тъканта. Това вещество е ефективно при рак на гърдата, на главния мозък и при колоректален рак.

Грозде

Веществото ресвератрол, което се намира в люспата и семената на гроздовите зърна, нанася смъртоносен удар върху стволовите клетки при рака на дебелото черво. До този извод стигнаха учени от Пенсилванския университет. Те са убедени, че в бъдеще откритието им ще помогне да се предотвратява рака на дебелото черво, който е един от най-разпространените.

Въпреки че изброените растения се едни от най-мощните противоракови природни средства, съществуват още много други  с подобен ефект. Между тях са боровинките, морковите, кафето, грейпфрутът, лукът, мащерката и др.

Сподели във Facebook