Здраве

14 Ноември 2022

credoweb bg

През есенно-зимния период традиционно се увеличава заболеваемостта от инфекции, главно респираторни. Обикновено децата боледуват от някаква инфекция около 8 пъти годишно, а възрастният човек, дори в цветущо здраве - най-малко 5 пъти.

Настинка, преохлаждане или вирус и защо в студеното време хората боледуват повече

„Още през 1931 г. трима американски учени с опити в Арктика доказаха, че заболяване „настинка“ няма. Това, че се появяват заболявания при охлаждане на организма, се дължи на две причини. Първо, винаги става въпрос за някаква инфекция – най-често вирусна, по-рядко бактериална. Студеният въздух свива кръвоносните съдове на носа, бели кръвни клетки не влизат в капилярите, което рязко намалява локалния имунитет на лигавиците. Затова обикновено при преохлаждане, при стоене на течение може да се появи много по-лесно някаква вирусна или бактериална инфекция.

Второ, през есента и зимата хората се събират на закрито, когато е студено, контактът е много по-близък. Така, ако не се проветрява, рискът от заразяване е много по-голям“, пояснява проф. Тодор Кантарджиев, изтъкнат микробиолог, епидемиолог и имунолог.

Проучване на Националния център по заразни и паразитни болести показа, че

в нашата страна доминиращи сега са риновирусите

„Те минават доста по-тежко, отколкото преди години“, казва проф. Кантарджиев.

Ето и симптомите – обилна хрема, болки в гърлото, често кихане. Понякога може да е налице и кашлица.

„Поради противоепидемичните мерки през последните две години – носене на маски, изолация, и факта, че COVID-19 беше изместил другите вируси, нямахме другите респираторни инфекции, включително грип“, изтъква проф. Кантарджиев.

Според него през ноември ще се появи респираторно-синцитиалният вирус.
Характеризира се с повишена температура, суха кашлица, хрема, главоболие, болки в гърлото, дискомфорт. С повишено внимание трябва да са хората с отслабена имунна система, възрастни с белодробни и сърдечни заболявания, диабет. При тях рискът от развитие от усложнения (пневмония, възпаление на средното ухо и др.) е много голям.

„В края на октомври ще имаме много аденовируси“, предупреждава още специалистът.

Грипът се завръща

Референтната лаборатория доказа първите парагрипни вируси в страната. Преди дни лекари предупредиха, че се очаква по-сериозна грипна вълна тази зима. Според проф. Кантарджиев пикът на заболеваемост може би ще бъде през февруари или март.
„Трябва да сме подготвени“, категоричен е специалистът.

Как да се предпазим и лекуваме

Проф. Тодор Кантарджиев е на мнение, че навременният прием на антивирусни средства е от съществено значение за лечение и бързо справяне с признаците на грип.

„Антигрипните лекарства трябва да се вземат в първите часове след появата на симптомите – повишена температура, страх от светлината, болки в мускулите, болка в гърлото, суха непродуктивна кашлица. Когато една инфекция се развива в рамките на два часа, много вероятно е да става въпрос за грип“, обяснява опитният специалист.

Той допълва, че римантадин хидрохлорид е утвърдено и добре познато от години средство с доказана ефективност за справяне с грипа, което може да се взема и профилактично.

Според проф. Кантарджиев в периоди на повишена заболеваемост или епидемия е добре да имаме у дома една опаковка. Така лечението ще започне максимално бързо.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook