Здраве

28 Октомври 2016

2580

Животът днес

Навръх рождения си ден ръководителят на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА проф. Никола Владов получи наградата „Лекар на 2016 г.“ на Българския лекарски съюз. Призът бе връчен на тържествена церемония в хотел „Маринела“ от д-р Венцислав Грозев, председател на УС на съсловната организация.

Житейският път на проф. Владов започва от София на 19 октомври 1960 г. 28 г. години по-късно той вече е дипломиран лекар и работи в хирургичното отделение на МБАЛ-Пирдоп. През 1993 г. постъпва в „Пирогов” и същата година придобива специалност по хирургия.
След специализация в Париж по жлъчно-чернодробна, панкреатична, лапароскопска и колоректална хирургия набира огромен опит в хирургичната клиника на Районната болница в Бежа, Тунис. Завърнал се в България през 1998 г., става началник на хирургично отделение в Панагюрище, а по-късно - началник на Първа хирургична клиника при МБАЛ – Пазарджик.
Защитава дисертация на тема „Хирургично лечение на ехинококови кисти, отворени в жлъчните пътища” и придобива научна и образователна степен „Доктор по медицина”. Избран е за началник на Клиника по жлъчно-чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА.  
Специализира чернодробна трансплантация в Париж и лапароскопска колопроктология в Италия. Оглавява Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на ВМА. Защитава дисертация на тема „Рак на панкреаса” и постига нови върхове в професионалното си развитие – става доктор на медицинските науки и професор. Две години след това е признат за почетен член на Френската академия по хирургия.
Проф. Владов извършва първата у нас лапароскопска резекция на черен дроб и първата лапароскопска резекция на панкреас в България през 2006 г., през 2009 г. – първата трансплантация на черен дроб от жив донор от възрастен на възрастен, а през 2013 г. и първата ретрансплантация.

Вижте видеото за проф. Владов, което БЛС излъчи 

„Проф. Владов е голям хирург, но и колега, на когото може да се разчита, истински приятел, човек от сой“, твърдят колегите му.

„Хирургията е занаят, а не всеки си дава занаята. Проф. Владов не го крие и е направил цяла школа за млади колеги, които вече работят в страната“, казва началникът на ВМА ген.-майор проф. Николай Петров.

„Признателността на пациентите е важна, но много по-ценно е признанието на гилдията, затова съм благодарен и щастлив“, каза проф. Владов.

Сподели във Facebook