Здраве

27 Януари 2012

3811

Животът днес

Промяната в стила на живот е ключът към здравето

С доц. д-р Нина Гочева, ръководител на клиника в Националната кардиологична болница, разговаря Петър Галев

- Доц. Гочева, защо годината започна с увеличен брой на инфарктите?
- Честотата на инфарктите варира по различни причини. По принцип през зимните месеци и особено когато внезапно паднат температурите, се активизира исхемичната симптоматика. При излизане от топло на студено значително се увеличава сърдечната честота и в резултат се покачва кислородната консумация. Това може да изостри оплакванията на хората със стенокардия.

- Увеличава ли се през зимата рискът за хора, които нямат диагностициран сърдечно-съдов проблем?
- Също да, защото се променя механиката на дишането, увеличава се налягането в гръдната кухина, във връзка със студа се повишава изливът на стресови хормони в организма и всички тези фактори могат да се свържат с по-голяма честота на разкъсване на атеросклеротична плака някъде в коронарните артерии. А такова разкъсване на плака е спусъкът за развитие на миокарден инфаркт. При това тази плака изобщо може да не е давала никакви симптоми преди това.

- Напоследък имаше новина дори за тийнейджър с инфаркт, получен след интимен контакт...
- Не съм запозната с конкретния случай, понякога има вродени увреждания, които при дадени обстоятелства се обострят. Но инфаркт може да се получи и след неправилен прием или съчетание на някои препарати. Често младежи взимат различни вещества за бързо натрупване на мускулна маса и ако ги комбинират с препарати за сексуална стимулация, може да се стигне до инфаркт, без да има коронарна болест преди това.

- Във вашата клиника има ли млади хора с инфаркти?
- Имахме едно момче на 26 г., а сега имаме пациент на 27.

- При тях каква е причината? Имат ли склеротични изменения?
- Нямат склеротични изменения, но има сигурен инфаркт. Единият е тежък пушач, другият също пуши. Смятам, че всичко това е от начина на живот, който изобщо не е здравословен, особено в тийнейджърската и младежката възраст – консумация на алкохол, пушене, нездравословно хранене, продължително безсъние и т.н.

- Едно от най-масовите състояния си остава високото кръвно налягане. Предстои ли там да се открие лечение, което кардинално да реши проблема?
- Имаше някаква идея за ваксина срещу хипертония, която се лансира на конгрес в Берлин, но за съжаление като че ли нищо не се получи. А и самата разработка се отнасяше до ограничена популация от хора. Няма панацея!

- Оправдан ли е страхът, особено на по-младите хора, че трябва да пият лекарства срещу хипертония с години?
- Във всички световни инструкции и ръководства за лечение на артериалната хипертония, особено при по-млади пациенти, се препоръчва, с много малки изключения, смяна на диетата, смяна на стила на живот, промяна и елиминиране на вредните навици през първите 6 месеца след установяване на по-високо артериално налягане. Това е преди лекарствата. Не трябва да се бърза с лепването на етикета „артериална хипертония” при едно-две измервания. При някои хора се наблюдава феноменът на „хиперреактора”, при който е възможно да се измери по-високо кръвно, но след това то постепенно да се нормализира. И тъй като в ежедневието лекарите нямат време да изчакват да отмине тази първа реакция и да се правят няколко измервания след това, се дефинира някой като хипертоник, без той реално да е все още такъв. Освен това, колкото и елементарно да изглежда, измерването на кръвното налягане има много особености, които водят до фалшиво високи стойности по технически причини. Примерно пациентът не е седнал с подпрян гръб - това води до контрактура на мускулите. Или краката не са стъпили твърдо на земята. Ръкавът на дрехата е навит над маншета и притиска ръката и т.н.

- Как се прецизира кога хипертонията вече е налице или става въпрос за случайни повишения на кръвното?
- Трябва да се направи холтерово (24 часа) измерване на артериалното налягане и да се видят колебанията през деня и особено през нощта. Защото в нощните часове човекът е изключил от ежедневието и се вижда реалното налягане. През деня може и да е по-високо, но нощно време, ако следва нормалната физиологична крива със спадане на кръвното в сутрешните часове, нещата са добре.

- Тоест сутрин кръвното трябва да е ниско.
- Сутрин това е най-важното. При събуждане артериалното налягане не трябва да е над 140 на 90. Ако следобед се повишава, първо трябва да се обсъжда въпросът за промени в начина на живот.

- Много малко хора имат волята и времето, а и вярата, че променяйки нещо в стила си на живот, ще постигнат резултат.
- Това е грешка. Защото, ако не промениш нещо в стила на живот, нещо в храната, в движението, някой път дори да пиеш суперефективно лекарство, то може да не действа точно поради факта, че базата не е променена. И тогава започва смяна на лекарствата, недоверие към лекаря, недоверие изобщо към идеята за лечение.

- Когато все пак се наложи медикаментозно лечение, защо често се комбинират по няколко хапчета?
- Тези неща са дефинирани в международно утвърдени стандарти и след множество проучвания. Ако, да кажем, изходното систолно налягане е с 20 милиметра живак повече от нормата, а диастолното - с 10 повече от целта за дадения пациент, то по-добре е да се стартира двойна антихипертензивна терапия не защото пациентът е много зле, а защото само с един препарат често няма да могат да се постигнат добри стойности при по-високи изходни параметри. Ако човек приема само едно лекарство, което не е достатъчно ефективно, се започва увеличаване на дозата, увеличаване на честотата на приемите, влизане в страничните ефекти на медикаментите и отказ на пациента в крайна сметка да сътрудничи.

- Много хора се питат дали кафето повишава кръвното...
- Реакцията към кафето е индивидуална. Няма общовалидно правило. Аз по принцип никога не съветвам хипертониците, които са на лечение, да се отказват от кафето, когато установят, че то не води при тях до повишаване на налягането. При някои дори парадоксално може кръвното да се понижи след кафе. Всеки човек е индивидуална биологична система.

- Алкохолът и кръвното?
- Да, това е проблем. Концентратите при по-голямата част от пациентите водят до повишаване на артериалното налягане. Но когато се пие лек алкохол, една чаша вино – червено или бяло, – стига тази консумация да не води до някакви негативни усещания у пациента, това е допустимо. Мога дори да кажа, че малкото количество алкохол оказва влияние върху мозъчната кора и до известна степен успокоява пациента, което е положително.

- Има ли връзка телесното тегло с кръвното?
- Обикновено има връзка, защото колкото е повече мастната тъкан, толкова повече работа се иска от сърцето, по-голям дебит, по-голям ударен обем, за да може да храни тази мастна тъкан. И обикновено тези пациенти имат и повишено артериално налягане. Когато един човек отслабне, пада и  артериалното налягане. Това е една от първите мерки в контекста на промяната на стила на живот. Просто е задължително.


Измерването на кръвното налягане има много особености, които водят до фалшиво високи стойности по технически причини

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 199