Специалисти от САЩ провели изследване, в рамките на което проследили връзката между различните видове мляко и рака на гърдата. Резултатите от работата на американските учени са публикувани в Journal of Epidemiology.

В продължение на осем години експертите наблюдавали състоянието на 53 000 здрави жени, които периодично попълвали анкети, като отговаряли на въпроси за хранителните навици, употребата на алкохол, физическата активност, посещенията при лекаря и заболяванията на други членове на семействата им. Учените отделили специално внимание на употребата на мляко, защото съществували предположения, че тя е свързана с рака на гърдата. В резултат те стигнали до извода, че кравето мляко може да повиши риска от рак на гърдата, дори когато е консумирано в неголеми количества.

Оказало се, че употребата на 60 до 80 мл мляко на ден може да увеличи опасността от заболяването с 30%. 230 мл повишават риска с 50%, а 600 мл на ден – с цели 80%. Учените установили още, че консумацията на нискомаслено мляко не намалява риска. При употребата на кисело мляко или сирена опасност от рак на гърдата не е била констатирана.

Според експертите причината е в съдържащите се в кравето мляко полови хормони.

Сподели във Facebook