Много хора са изпитвали неприятно усещане за сухота в устата, което не се облекчава от прием на течности. Причините за това състояние може да са най-различни: от консумирането на солена храна или алкохол, прием на лекарства за високо кръвно налягане, кожни и урологични проблеми, до високите температури, които обезводняват тялото. Има и временни - ако носът е запушен и спите с отворена уста.

Най-често обаче става въпрос за повишаване на кръвната захар. В този случай обикновено сухотата в устатата продължава няколко дни и се проявява хронично през различни периоди от време. Състоянието е характерно най-вече за хората на средна възраст - над 40 години. Това е времето, при което промени в човешкото тяло предизвикат редица процеси, предразполагащи към напълняване, изменения в съдовата и неврологичната системи.

Повишена кръвна захар и метаболитен синдром

Повишената кръвна захар е един от основните симптоми на т.нар. метаболитен синдром, който външно се проявява с наднормено тегло и повишена обиколка на талията – над 80 см при жените и 95 при мъжете. Появата му е свързана с комбинация от високи стойности на поне три от следните рискови фактори - кръвната захар, артериално налягане, холестерол, триглицериди и индекс на телесна маса.

Рискови фактори за появата на метаболитния синдром са също така:

  • пушенето
  • хроничният стрес
  • високата алкохолна консумация
  • липса на двигателна активност.

В домашни условия е трудно да се прецени дали имаме завишени стойности на посочените показатели, но някои симптоми могат да ни накарат да обърнем внимание. Например при хронично главоболие следва да измерим кръвното налягане. За повишена кръвна захар може да се усъмним, ако имаме сухота в устата, суха кожа, необичаен глад, усещане за постоянна умора, податливост към чести вирусни инфекции, бавно заздравяване на рани и др. Подобни симптоми са повод да посетим личния лекар, при когото имаме право на безплатен профилактичен преглед веднъж в годината. Навременните мерки могат да ни спестят появата на бъдещи заболявания като диабет и сърдечносъдови инциденти.

Повишената кръвна захар и съхненето на устата не означава, че имате диабет, но рискът от неговата поява е сериозен, ако не си обърнете внимание. Това важи най-вече за хората, които имат фамилна обремененост. Световните данни сочат, че метаболитният синдром повишава риска от развитието на диабет тип 2 пет пъти. Вследствие на нарушаване на функциите на организма се стига до т.нар. инсулинова резистентност, при която клетките губят чувствителността си към инсулина, а оттам се нарушава и контролът на кръвната захар.

Доказана е връзката между инсулиновата резистентност и висцералното затлъстяване, което външно се вижда като коремно напълняване. При него вътрешните органи са обвити в слой мазнини, което затруднява кръвоснабдяването им. Наблюдава се директен приток на свободни мастни киселини от коремната мастна тъкан към черния дроб, като по този начин се подпомага метаболизмът на мазнините, а не на кръвната захар. Без лечение и промяна в начина на живот значително се повишава рискът от захарен диабет тип 2.

Как да се справим с повишената кръвна захар и метаболитния синдром?

Профилактиката на метаболитния синдром е особено важна за хората на средна възраст, за да се предотвратят последващи усложнения. Един от основните методи е промяната в начина на живот:

  • здравословно хранене;
  • спортуване;
  • ограничаване на вредните навици, като пушене и пиене на сериозни количества алкохол.

Препоръчва се приемът на хранителни добавки, които да подпомогнат обмяната на веществата в тялото. 

Екодиаб е продукт, създаден специално за тази цел. Съдържа:

  • стандартизиран екстракт на абсцисиева киселина от гроздови семки (сорт „витис винифера”);
  • хром;
  • магнезий.

Абсцисиевата киселина подобрява глюкозния толеранс и липидемията, хромът балансира нивото на глюкоза в кръвта, а магнезият допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора, както и за нормалния метаболизъм и производство на енергия. Комбинацията от трите съставки води до нормализиране на кръвната захар, контролира нивото на общия холестерол и триглицеридите, понижава теглото и намалява обиколката на талията. Препоръчва се при хора с метаболитен синдром.

Как да се справим със сухотата в устата?

Разбира се, най-важното при сухотата в устата е да се установи дали причината е именно повишената кръвна захар. Възможно е вече да има диабет. Докато се изясни диагнозата, можем да се опитаме да се избавим от неприятното усещане и в домашни условия. Ето няколко начина:

  • Дъвчете дъвка без захар или смучете твърди бонбони без захар, за да увеличите производството на слюнка;
  • Пийте достатъчно вода всеки ден; 
  • Използвайте балсам за устни;
  • Използвайте овлажнител на въздуха, докато спите през нощта;
  • Мийте зъбите и венците си два пъти на ден, като използвате паста за зъби, която съдържа флуорид;
  • Не пийте кафе и не яжте солени храни;
  • Повишете консумацията на плодове и зеленчуци;
  • Чаят от джинджифил помага;
  • Препоръчва се смученето на малки парчета лед (особено, ако е горещо).

Не забравяйте, че съхненето на устата е само симптом на неустановено състояние, което е добре да бъде изяснено от личния лекар, ако се повтаря дълго време или е хроничен.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook