Здраве

2 Септември 2013

3374

Животът днес

Безопасният препарат за освежаване на паметта трябва да е с ниско съдържание на гинколова киселина

Екстрактът от гинко билоба може значително да подобри паметта, умствените способности и да забави стареенето на мозъка. Изключително важно е обаче да знаете как да изберете  най-добрия продукт на пазара, защото в противен случай има риск да похарчите парите си, без да получите очакваните резултати. Може дори да си навредите.

В листата на гинко билоба има токсична съставка – гинколова киселина. Използваните във фармацията екстракти от растението трябва да съдържат 24% флавоноиди и 6% терпени и по-малко от 5 ppm (частици на милион) гинколова киселина. Няма как обаче човек да бъде сигурен колко точно гинколова киселина има в избрания продукт, освен ако това не е изрично упоменато на етикета.

Повечето производители премълчават тази информация, а често киселината е в количества над безопасното. Масово гинко продукти, забранени в някои страни заради високото съдържание на токсичната съставка, у нас се продават като хранителни добавки на изгодни цени.

Безспорен научен факт е, че нивото на гинколова киселина трябва да бъде контролирано, защото тя може да предизвика сериозни алергични реакции. Доказано е също, че тя уврежда ДНК, което създава риск от ракови образувания. Токсична е за нервните клетки и имунната система. При избора на гинко продукти задължително трябва да се насочите към такива, които съдържат под  5 ppm гинколова киселина.

Следете задължително за  високо съдържание на билобалид. Това  гарантира ефективността му. Билобалидът е  единствен по рода си фитохимикал с мощен ефект срещу стареенето на мозъка. Според последните проучвания повлиява на важни фактори за растежа на мозъка, предотвратява смъртта на клетките от амилоидови протеини – причинители на алцхаймер, защитава митохондриите, считани за малките “фабрики за енергия” в клетките.

Предпазва от алцхаймер и други невродегенеративни заболявания, увеличава продължителността на живота, засилва  действието на другите съставки в гинко билоба. За да постигнете тези ефекти, съдържанието на  билобалид в продукта трябва да е поне 2,4%.

 


 

Сподели във Facebook