Здраве

5 Октомври 2017

Животът днес

Месото като част от менюто на повечето хора отдавна е повод за безкрайни дискусии сред диетолози, биохимици, лекари и привърженици на здравословния начин на живот. През последните години обаче в подхода към този проблем се забелязва някаква закономерност – изследователите все повече се обединяват около извода, че към червеното и бялото месо трябва да се отнасяме по различен начин.

Наскоро Световната здравна организация (СЗО) прие червеното месо за опасно, защото може да доведе до колоректален рак. Освен това е била констатирана статистическа връзка между употребата на червено месо и развитието на рак на простатата и на панкреаса.

Тези изводи специалистите от СЗО са направили след продължително изследване, инициирано от тях, в което учени от десетки страни са открили връзка между употребата на червено месо и онкологичните заболявания. Рискът от колоректален рак например расте със 17% при увеличаване на количеството червено месо със 100 грама на ден. Още по-опасна е употребата на месни продукти като салами, кренвирши, пушени и солени меса – при тях рискът скача с 18% на всеки 50 грама на ден.

В резултат от СЗО дадоха на червеното месо статуса на „вероятно канцерогенно за хората“, а на месните продукти – „канцерогенни за хората“, пише в списание LancetOncology.

 

Сподели във Facebook