Здраве

13 Септември 2017

Животът днес

Модата на татуировките преживява небивал бум. Рисунките по тялото все повече навлизат в територията на изобразителното изкуство, което ги превръща в магнит за по-младите, но често и възрастните не могат да устоят на изкушението да станат уникални. Малко обаче са хората, които знаят какви може да бъдат последиците от татуировките.

Европейският център по синхотронна радиация (ESRF) откри в боите за татуировки токсични примеси и вредни консерванти. Учените констатираха: сама по себе си боята е безопасна, но в тялото на човека тя може да се разпадне до микроскопични частици. Те проникват в лимфните възли и провокират развитието на рак. В отчета на експертите пише: „Само най-малки частици са способни да достигнат лимфните възли. В боята за татуировки бяха открити вредни примеси като никел, хром, манган и кобалт. Оказа се още, че освен саждите, друг широко разпространен ингридиент на боите е не най-полезният диоксид на титана (TiO2). Това е бял пигмент, използван за създаване на определени оттенъци при смесване с други бои.“

Учените имат намерение да проведат по-детайлно изследване върху природата на молекулярните изменения, протичащи в тъканите на тялото под въздействието на наночастиците, съдържащи се в боите за татуировки.

Сподели във Facebook