Според специалистите, когато температурите навън са прекалено високи, някои храни може да помогнат. Изследвания са доказали, че употребата на сол и пикантни продукти е полезна за предотвратяване на опасни за здравето и живота състояния.

Известно е, че в горещините жаждата се усилва, а причината е в изпотяването. Така организмът на хората се опитва да се охлади. С потта обаче се отделят не само течностите, а и полезните вещества като калий и натрий. Участници в маратон например, бягащи през лятото, могат да изгубят около 2 литра вода само за един час.

Затова учените съветват да се употребява натрий, който е съставна част на готварската сол. Тя присъства в много готови продукти, сосове и деликатеси, затова трябва да се внимава да не се превишат нормите. Дефицитът на калций може да се компенсира с консумацията на повече бобови култури, ядки и банани. Полезни са и печените картофи.

Пикантните храни също помагат в горещините. Не бива да се забравя, че те са задължителна част от менюто на хората, които живеят в страни с топъл климат.

Специалистите съветват и да наблягаме на плодовете и зеленчуците. Те също могат не само да осигурят необходимата на организма ни влага, а и да ни заредят с полезни вещества.

Сподели във Facebook