Руски диетолози проведоха изследване и доказаха, че сланината е полезна за организма и може да предотврати риска от появата на опасни заболявания. Тя съдържа не само витамини и микроелементи, а и други вещества, укрепващи здравето. Това е и причината сланината да подсилва имунитета. Тя може още да подобри дейността на главния мозък, което в значителна степен понижава вероятността от болестта на Алцхаймер, твърдят учените.

Известни са и положителните свойства на лецитина – един от главните компоненти на сланината. Това вещество оказва благотворно влияние върху сърдечносъдовата система. Сланината съдържа и много антиоксиданти, което понижава риска и от онкологични заболявания.

Специалистите обаче предупреждават, че със сланината не бива в никакъв случай да се прекалява – за да се постигнат гореизброените позитивни за здравето ефекти, са достатъчни само 1-2 неголеми парченца на ден. Препоръчва се сланината да се яде с хляб или зелена салата, защото така по-лесно се усвояват от организма полезните вещества.

Има и хора, на които сланината е забранена. Това са пациенти, страдащи от стомашно-чревни проблеми, заболявания на черния дроб и жлъчката. В рисковата група влизат още хора, които са с атеросклероза или съдови нарушения.

Сподели във Facebook