Младите хора трябва да увеличат физическата си активност, за да намалят риска от появата на хипертония след години. Известно е, че тя може да доведе до сърдечен пристъп и инсулт, както и до деменция в напреднала възраст.

Предишни изследвания са доказали, че възрастните хора трябва да се упражняват минимум два и половина часа седмично. Последните резултати обаче, публикувани в American Journal of Preventive Medicine, показали, че увеличаването на тренировките до пет часа може да предпази от хипертония.

За да стигнат до този извод, учените наблюдавали около 5000 души на възраст от 18 до 30 години в продължение на 30 години. Участниците в изследването споделяли колко често спортуват, заболяванията си, пристрастията си към алкохола и цигарите. Така специалистите установили, че при доброволците, които отделяли за умерена физическа активност не по-малко пет часа седмично в ранна възраст, вероятността от появата на хипертония била с 18% по-ниска в сравнение с тези, които отделяли за спорт по-малко време. Рискът били още по-нисък за хората, които запазили физическата си активност до 60-годишна възраст.

Сподели във Facebook