Д-р Красимир Хаджилазов

Наближава един от най-светите празници за християнския свят – Великден. За нашия православен регион обичаят повелява на трапезата да има топъл козунак, шарени варени яйца и печено агнешко месо. По канон празникът се чества в 3 поредни дни, през които масата е отрупана с голямо количество и доста калорична храна. Това носи риск не само от напълняване, но е сериозна предпоставка за покачване стойностите на кръвната захар и холестерола, които са особено важни за хората със захарен диабет и дислипидемия.

Как да се насладим на всички Великденски вкусотии, без да пострада нашето здраве 

Преди да разгледаме традиционните за празника продукти и тяхното влияние върху нашия организъм, трябва да отбележим, че Великден се предшества от 40 дни стриктно постене, при което не се консумират месо и млечни продукти. От физиологична гледна точка постът оказва благотворно влияние най-вече по отношение стойностите на липидите и креатинина в кръвта. Тяхното намаляване помага за подобряване на мастния профил и за евентуална редукция на телесното тегло, а също така понижава обременяването на бъбреците с белтъчини. Чрез постите организмът се пречиства и от съдържащите се в месните продукти множество хормонални стимулиращи препарати, антибиотици и куп консерванти, оцветители и ,,Е-та“. По време на пост необходимите за човешкия организъм витамини и микроелементи се набавят от разнообразни растителни източници - леща, грах, боб, както и от умерени количества соя, хляб и други брашнени изделия. Именно с тестото обаче трябва много да се внимава (особено диабетиците), тъй като може да покачи стойностите на кръвната захар.

Великденските яйца - палноценни и полезни

Според съвременната диетология яйцата са еталон за една от най-пълноценните и лесноусвоими храни. Те съдържат всички есенциални аминокиселини и значително количеството витамин А, витамин D и микроелементи. Притесненията на мнозина са свързани с наличието на съдържащите се в жълтъка на яйцето мазнини и особено холестерол. Всъщност повечето мазнини в жълтъка са ненаситени: олеинова, линоленова и др., както и фосфолипиди (особено лецитин) -1/3 от мазнините. И нещо много важно - съотношението на фосфолипидите  към холестерола е 6:1. Така че умерената консумация на яйца по 1-2 в дните след Великденския пост би снабдила организма ни с изключително необходими хранителни вещества.

Козунакът - вкусен, но опасен

Рецептите за приготвянето на козунак са най-различни, но като цяло във всички основните съставки са: брашно, яйца, захар, мляко, мая, мазнина (краве масло, олио или свинска мас), сол и евентуално стафиди, локум, ядки. Видимо от състава козунакът е един доста калоричен продукт и нещо повече, продукт, имащ подчертано отношение и към нивата на кръвната захар и липидите. И въпреки това може в известна степен да се намалят тези опасности. Как? Като се замени например бялото брашно с пълнозърнесто ръжено или друго подобно. По този начин би се намалил гликемичният индекс на този компонент, т.е. по-бавно ще се покачи кръвната захар. Иначе като калории и съдържание на въглехидрати са практически почти еднакви.

Относно използваната захар не се заблуждавайте, че смяната на бялата с кафява ще има съществен ефект по отношение на кръвнозахарните нива и калоража. Както знаем, и бялата, и кафявата захар имат еднакън гликемичен индекс и калории! В това отношение може да ни съдейства един друг природен подсладител - стевията. Тя е за предпочитане, тъй като има свойството да понижава кръвната захар и кръвното налягане. Стевията действа и като антиоксидант – нещо, което би било в полза през тези дни на непрестанно похапване.

Млякото в козунака не би трябвало да ни притеснява, дори да е пълномаслено. Количеството така или иначе е пренебрежимо малко. По-важно е да използваме истинско домашно мляко без стабилизатори, сухи компоненти и пр.

Стафидите и/или другите сушени плодове са доста по-калорични от пресните им варианти. Известно успокоение дава фактът, че основният въглехидрат тук е фруктозата, която по-бавно покачва гликемичните нива.

Мазнината в козунака, независимо от какъв източник е, има един и същ калораж. Все пак растителните мазнини са за предпочитане, тъй като в тях почти липсва холестерол. От всичко казано за козунака става ясно, че и с него трябва да бъдем внимателни - една-две филийки дневно е безопасната порция козунак.

Агнешко - внимавайте с гарнитурата

Мнозина смятат агнешкото за тежко месо, визирайки съдържанието на мазнини. Всъщност мазнините в агнешкото не са много повече от тези в телешкото месо и са значително по-малко от мазнините в свинското. Освен това за консумиране по-често се използват млади животни, които са натрупали много по-малко мазнини от възрастните овце.

Агнешкото месо е богато на витамини от група В и особено на витамин В 12. Ключов момент обаче е начинът на приготвяне. Месото трябва да бъде печено или варено, но в никакъв случай пържено, защото пърженето покачва калориите, а с това мазнините оказват влияние и на усвояването, и на нивата на други хранителни компоненти. Подводният камък в порцията агнешко е не толкова месото, колкото гарнитурата.

Оризът е един от най-богатите на въглехидрати продукти, затова бъдете внимателни с количествата агнешка дроб сърма. Хората с подагра трябва напълно да изключат тази вкусотия, тъй като дреболиите покачват не само нивата на холестерола, но и тези на пикочната киселина. За гарнитура е удачно да се използват картофи – предимно варени и в комбинация с лук и магданоз. Препоръчително е на трапезата да има пресни салати. Всички листни салати съдържат фибри, които много успешно намаляват скоростта и степента на усвояване на въглехидратите и мазнините и с това покачването на нивата им в кръвта. От друга страна фибрите в пресните зеленчуци стимулират перисталтиката и съдействат за извеждане от организма на редица токсини и отпадни продукти от стомашно-чревния тракт.

Ако успеете да спазите тези няколко съвета, ще можете спокойно от диетична гледна точка да посрещнете този толкова свят християнски празник.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook