Витамин Е е открит в началото на ХIХ век, когато учените братята Шют провеждали експеримент с лабораторни мишки, които хранели само с пълномаслено мляко. Гризачите се развивали нормално, но не можели да се размножават. Братята предположили, че причината е дефицит на вещество, намиращо се в листните зеленчуци и пшеницата, които са любима храна на мишките. По-късно хипотезата им се потвърдила. Веществото се оказало витамин Е - токоферол.

Къде се съдържа

Витамин Е може да се открие в продуктите от растителен и животински произход като листните зеленчуци, зърнените храни, пълнозърнестите продукти, триците, броколите, спанака, млякото, яйцата, черния дроб. Слънчогледовото и царевичното олио също са богати на витамин Е, съдържа се и в ядките като орехи, бадеми и др.

Защо е необходим

Токоферолът е истински защитник на кожата. Пази я от негативното въздействие на околната среда – горещините и студа. Помага за регенерацията на тъканите, за бързото заздравяване на рани и белези.

Витамин Е синтезира белтъчини, влияе върху клетъчното дишане и обмяната на веществата. Той укрепва имунната система, предпазва го от различни вируси и инфекции. Влияе върху кръвоносната система, участва в образуването на капиляри и поддържа тонуса им. И още – прави кръвоносните съдове по-проницаеми, предпазва от образуването на холестерол, понижава нивото на захар в кръвта. Токоферолът е мощен антиоксидант, бори се със свободните радикали, които разрушават клетките в човешкия организъм и предизвикват ранно остаряване.

Витамин Е синтезира хормони, които са жизнено необходими за плода по време на бременност. Той е добра профилактика срещу рака на простатата и на пикочния мехур, както и срещу болестта на Алцхаймер. Нормалното ниво на токоферол в организма намалява умората и поддържа добрия тонус на мускулите.

Каква е дневната норма

Дозировката зависи от възрастта и пола на човека. За бебетата до половин годинка са достатъчни 3 милиграма витамин Е на ден. До годинка – 4 милиграма. Деца до три години се нуждаят от 6 милиграма, от 11-годишна възраст нагоре дневната норма започва от 10 милиграма. За девойките дозата е по-малка – около 8 милиграма. За бременните и кърмещи жени се препоръчват съответно 10 и 12 милиграма.

Какви са последиците от дефицита на витамин Е

Недостигът на токоферол в организма се проявява доста бързо. Първият признак е мускулна слабост, стигаща до мускулна дистрофия. Постепенно човек губи концентрация и внимание, става нервен, започват проблеми с паметта. Настроението пада, може да се стигне до дълбока депресия. След време се нарушава обмяната на веществата. Кожата посърва и за кратък период от време човек остарява с десетина години, появява се възрастова пигментация. Влошава се дейността на сърдечносъдовата система и главния мозък.

Предозиране с витамин Е

При предозиране с витамин Е първо намалява зрението и се появява главоболие. Впоследствие се появяват крампи и болки в мускулите. Започват проблеми със стомаха и сърцето.

Сподели във Facebook