Отдавна е известно, че от водата зависят жизнено важни функции на човешкия организъм. Съставът на кръвната плазма е подобен на морската вода, която покрива три четвърти от земната повърхност. 85% от мозъка, 99% от слюнката, 75% от кръвта, 60% от мускулите, 20% от костите и 10% от горните слоеве на кожата са вода.  Средно в човешкия организъм тя е 55%.

Защо е толкова необходима?

Водните ресурси на организма трябва да се пазят. Горещините, сухият въздух в офиса и даже гоненето на автобуса увеличават температурата на тялото. Организмът се опитва сам да я регулира, изпарявайки намиращата се в него вода чрез потните жлези.

Под лъчите на жаркото слънце ние може да губим до литър течности. Затова всеки контакт с водата е добре дошъл. Най-добрият начин да не „пресъхнем“ е като се гмурнем в някой водоем (море, езеро, река, басейн) поне за минута. При липса на такава възможност работа ще свършат и прохладният душ, и ваната или градинският маркуч. Ако сте далече от водоем, опитайте се да навлажните стратегически важни места на тялото си. Това са тилът, вътрешната страна на лактите, горната страна на дланите и подмишниците. Там има много потни жлези и тяхното овлажняване ще осигури свежест на цялото тяло.

Водният баланс в организма

Малко хора знаят как правилно да пият вода. А това е много важно, защото ежедневно организмът на човека губи около 2,5 литра течности, които трябва да се възстановят.

Жаждата е най-сигурният признак на обезводняването. Почувствате ли я, това означава, че вече сте загубили един процент от живителната влага. Тя не е сложно да се компенсира. Около литър вода ни осигуряват хранителните продукти. Тук на първо място са плодовете и зеленчуците – те може да съдържат до 90% вода. Наблегнете на краставиците, салатите, патладжаните и дините. Млечните продукти съдържат 80-95% вода. За да се ориентирате, трябва да знаете, че колкото един продукт е по-калоричен, толкова по-малко вода има в него. Не забравяйте и чистата вода.

Употребявайте я разумно

Не бива да се ограничавате в количеството, но и не бива да прекалявате. Човешкият организъм може да усвои 800 мл на час. Затова две чаши на всеки 2 часа е оптималното количество, повече е излишно. А идеалната температура е 10-15°С.

Специалистите съветват да държим бутилка с минерална вода навсякъде – на холната масичка, пред телевизора, в колата, на работното място, до компютъра и т.н. Тогава пиенето на вода ще се превърне в условен рефлекс. При това здравословен.

Спортът обича водата

Не са много спортистите, които знаят как правилно да пият вода. А дефицитът на течности в организма може да доведе до умора, раздразнителност, главоболие. Загубата дори на 1% течности понижава защитните ресурси на организма с 6-7%.

Занимавайки се с физически труд или спорт в обезводнено състояние, вие ще се изморявате с 25% по-бързо от тези, които не пропускат да пият вода. Оптималната схема е 400 мл един час преди физическото натоварване, а по време на тренировките по 150-200 мл на всеки 20 минути.

Сподели във Facebook