Почти две трети от процесите, водещи до наднормено тегло, се контролират от начина на хранене. А само една пета се пада на наследствените фактори, доказаха учени от Кралския колеж в Лондон. Те проведоха изследване, за да установят какви химични реакции протичат в стомашно-чревния тракт под въздействието на различни хранителни продукти. Експертите анализирали данните на 500 двойки близнаци, което им позволило да изключат генетичния фактор и да изведат на преден план промените в микрофлората на стомаха под въздействието на храненето. Учените изолирали биомаркерите на затлъстяването, водещи до натрупване на мазнини в областта на талията, което се смята за най-опасно, защото повишава риска от диабет тип 2 и проблеми със сърдечносъдовата система. Оказало се, че само 17,9% от процесите в стомашно-чревния тракт, контролиращи процесите на натрупване на мазнини, са обусловени от наследствения фактор. А 67,7% се дължат на храните и напитките, постъпващи в организма. Това е добра новина за хората, които са решили да контролират теглото си чрез диетата, но не и за тези, които не вземат мерки, обвинявайки гените за натрупването на излишни килограми.

Сподели във Facebook