Здраве

22 Декември 2022

Животът днес

Ирландски учени доказаха, че недостигът на витамин В12 в организма удвоява риска от депресия при възрастните хора, съобщава престижното издание British Journal of Nutrition. 

В12 е важен за правилното образуване на червените кръвни телца, за функционирането на нервната система и за синтеза на ДНК. Ако човек не получава този витамин в достатъчно количество, той може да развие редица неприятни симптоми като умора, слабост, запек, загуба на апетит и тегло. Възможно е да се стигне до дезориентация и влошаване на паметта, дори до деменция.

Последното изследване установи, че дефицитът на витамин В12, ако не се вземат мерки в продължение на 4 години, води до депресия при възрастните хора. Рискът от влошаването на паметта е 51%. 

Учените проверили и дали недостигът на витамин В9 (фолиева киселина) оказва подобно влияние, защото той също има основна роля в дейността на нервната система. Оказало се, че дефицитът на това вещество не влияе върху психичното състояние на хората.

Недостигът на витамин В12 може да се компенсира донякъде с консумацията на яйца. Едно яйце обаче съдържа 7% от необходимото за денонощие количество на В12. На помощ идва млякото, една чаша от което може да покрие 18% от потребностите от този витамин. Учените препоръчват още употребата на морски продукти и телешки черен дроб.

Дефицитът на В12 често се появява при вегетарианците и най-вече при веганите, които не консумират продукти от животински произход.

Сподели във Facebook