Казват, че с годините колкото и да спортуваш или да пазиш диети, няма да постигнеш стройната фигура от младостта си. Твърди се още, че след 50-те е опасно да се отслабва рязко. Това означава ли, че трябва да забравим за добрия си външен вид на тази възраст?

Естествено, че не, но първо е необходимо да знаем защо с годините теглото ни расте. Хората забелязват, че, хранейки се както преди, килограмите започват да им се лепят като че ли от въздуха. Тук обаче няма никаква мистика. Просто с възрастта започват да се натрупват проблеми, които ни пречат да отслабнем. Кои са те:

Хронични заболявания 

За съжаление те се срещат при почти всички възрастни хора, а при някои са и по няколко. Всяка диагноза задълбочава проблема с наднорменото тегло. Тъй като стратегията за борба със затлъстяването е различна при отделните заболявания, след 50-те трябва да се отслабва не само под ръководството на диетолог, а да се следват съветите на различните специалисти – терапевт, кардиолог, ендокринолог, ревматолог и т.н.

Хормони

Става въпрос не само за женската менопауза, а и за подобното мъжко състояние – андропауза. С годините нивото на хормоните (тестостерон при мъжете и прогестерон при жените) започва да пада. Природата обаче е създала компенсаторен механизъм – когато половата функция намалява, хормоните започват да продуцират мастна тъкан. При това колкото по-лошо работят половите жлези, толкова по-активно растат мазнините. Затова жените трябва редовно да посещават гинеколог-ендокринолог, а мъжете – андролог-уролог. Те могат да назначат заместителна хормонална терапия. Тя е необходима, защото дефицитът на хормони води след себе си не само затлъстяване, а може да се стигне и до метаболитен синдром с типичните за него диабет, подагра, хипертония или атеросклероза.

Кортизол

Кортизолът е т.нар. хормон на тревогата и стреса, който не е опасен, ако нивото му е в нормата. Именно той помага да сме в тонус, бързо да се наспиваме и по-добре да се адаптираме към околната среда. Кортизолът се изработва от организма като компенсация на намаленото производство на полови хормони. Когато обаче е в по-големи количества, води до здрвословни проблеми, включително и затлъстяване.

Ние не можем да направим така, че нивото на кортизола да не се увеличава с годините, но можем да не подсилваме неговия ръст. А за това е необходимо:

  • Да контролираме психичните си реакции. Ще ни помогнат медитацията, срещите с психотерапевт и др.
  • Да се наспиваме. Сънят под 7-8 часа повишава нивото на хормона на стреса.
  • Да се настроим позитивно.

Обездвижване

С възрастта хората започват да губят мускулна маса. А тъй като мускулите са най-големият потребител на енергия, се стига до излишък на калории, които се превръщат в мазнини. Но затлъстяването не е най-опасното. Атрофията на мускулите изважда от строя първо опорно-двигателния апарат, след което останалите органи и системи.

Затова не бива да забравяме за спорта, напротив – необходимо е повече да се движим. Няма значение дали ще плуваме, ще караме велосипед или ще танцуваме – важното е да не спираме.

Апатия

Когато става дума за борба с излишното тегло, обикновено се говори за ограничаване в храненето и спортуване. Малко се обръща обаче внимание на психологичния фактор. След 50-те обикновено поводите за радост не са много – появяват се болести, понижава се енергията, засилва се конкуренцията с по-младите колеги и т.н. И често хората натрупват наднормено тегло, потапяйки се в апатия, самосъжаление, самота, страх и усещане за ненужност. А храната остава най-простият и достъпен източник на удоволствие, а за много и единствен.

Затова съветът е винаги да се търси мотивация за живот. Много е важно възрастните хора да не ограничават битието си между четирите стени на дома си, а да се срещат с приятели и близки. Ако са пенсионери, да посещават клубове според интересите си, повече да общуват не само с връстници, а и с по-млади хора. Да се опитват да извлекат удоволствие от всеки ден.

Неправилно хранене

На тази възраст са опасни не само висококалоричното хранене, но и строгите диети. След 50-те малко запаси от мазнини са жизнено необходими, а да се постигне стройната фигура на младежите е абсолютно излишно и не се препоръчва. Но не бива и да се стига до другата крайност, защото затлъстяването не е само естетичен проблем.

Сподели във Facebook