Диетолозите препоръчват два пъти седмично в менюто ни да присъства риба. И това не е случайно. Според статистиката страните, които имат природни и климатични дадености за отглеждане на риба и морски продукти, както и традиции в употребата им, са известни с дълголетието на жителите си. Те страдат по-малко от сърдечносъдови и онкологични заболявания, а здравословното им състояние като цяло е по-добро.

Рибата съдържа белтъчини, които лесно и бързо се усвояват от организма, затова тя не натоварва прекалено храносмилателния тракт.

Рибата е богата на:

  • Омега 3 мастни киселини;
  • Незаменимите аминокиселини фенилаланин, лизин, триптофан, метионин, треонин и др.;
  • Витамините А, В1, В2, В12, С, D, Е, К, РР;
  • Микроелементите калий, магнезий, фосфор, сяра, цинк, йод, кобалт, мед, селен, манган, флуор;

Редовната употреба на риба оказва следните позитивни ефекти върху човешкия организъм:

  • Подобрява обменните процеси в организма;
  • Поддържа нервната система;
  • Понижава риска от рак;
  • Подобрява имунната система;
  • Разширява кръвоносните съдове, което понижава риска от атеросклероза и пречи на образуването на тромби;
  • Намалява опасността от сърдечносъдови заболявания;
  • Помага при анемия;
  • Подобрява дейността на главния мозък;
  • Влияе благотворно върху щитовидната жлеза и ендокринната система;
  • Укрепва скелета, костите и ставите;
  • Предотвратява появата на остеопороза и артрит;
  • Подобрява състоянието на зрението, косата, ноктите и кожата.

Рибата има висока хранителна стойност и в същото време в нея няма въглехидрати и вредни мазнини, което я прави много подходяща за диети.

Специалистите обаче отбелязват, че в сладководната риба се съдържат по-малко белтъчини. Но главното е, че в нея липсват йод и флуор, които са изключително полезни. Затова за предпочитане са морските и океански видове. А мазните риби като сьомга, камбала, риба тон, скумрия и сардина са най-полезни.

Сподели във Facebook