Здраве

7 Февруари 2022

credoweb bg

Препоръката да правите редовни упражнения, ако имате ревматоиден артрит (РА), е подкрепена от много научни изследвания. Експертите казват, че има поне 4 начина, по които упражненията могат да помогнат за облекчаване на признаците и симптомите на РА.

1. Упражненията намаляват възпалението

Редовните упражнения са склонни да понижават нивата на възпаление в тялото. Възпалението се измерва с помощта на кръвни тестове, които проверяват за маркери на възпаление, като С-реактивен протеин (CRP) и скорост на утаяване на еритроцитите (ESR). Резултатите от теста за тези маркери обикновено са високи по време на пристъп на РA и ниски, когато РA е добре контролиран. Проучванията показват, че упражненията помагат за понижаване на възпалителните маркери.

Упражненията може да повлияят на нивата на възпаление на РА по няколко начина:

 - Насърчават противовъзпалителните реакции в тялото. Упражненията карат мускулните клетки в тялото да отделят химикали, наречени противовъзпалителни цитокини. Цитокините са малки протеинови молекули, които действат като пратеници между клетките и казват на имунната система какво да прави.

 - Потискат провъзпалителните реакции в тялото. Възпалението се причинява от свръхактивна имунна система. Упражненията може да помогнат за намаляване на активността на имунната система.

 - Помагат за намаляване на излишната мастна тъкан, която насърчава възпалението. Мастната тъкан може да отделя вещества, които насърчават възпалението, като някои хормони и провъзпалителни цитокини.

Някои експерти подозират, че упражненията могат да намалят провъзпалителните ефекти на мастната тъкан, дори ако не отслабнете. Продължават проучванията как упражненията влияят на възпалението и активността на РА на заболяването.

Намаляването на нивата на възпаление в тялото може да облекчи активността на заболяването на РА, както и да намали признаците и симптомите на други заболявания, като диабет и сърдечни заболявания.

2. Упражненията помагат за изграждането отново на изгубените мускули

С развитието на РА тялото губи мускулна тъкан и сила. Тази загуба е забележима на всеки етап от заболяването – при диагностициране, когато РA е активен и дори когато РA е в ремисия. Телесното тегло може да остане стабилно или дори да се увеличи, което предполага, че докато мускулната тъкан намалява, мастната тъкан се увеличава.

Добавянето на упражнения към плана за лечение може да помогне за:

- Изграждане на мускулна тъкан. Докато мускулната тъкан представлява около 45% от телесната маса при здрави хора, тя обикновено представлява по-малко телесна маса при хора с ревматоиден артрит. Упражненията помагат за увеличаване на мускулната маса.

- Подобряване на функцията на ставите. Мускулите движат ставите ни. Упражненията за изграждане на мускулна тъкан могат да подобрят функцията на ставите.

- Защитете ставите. Мускулите поддържат ставите. Изграждането на мускули помага за предпазване на ставите от увреждане и нараняване.

Силовите упражнения могат да включват оборудване като тежести или съпротивителни ленти. Упражнения, които използват собствено тегло също могат да изградят мускулна маса.

3. Упражненията намаляват риска от сърдечни заболявания

Хората с ревматоиден артрит са с 48% по-склонни да развият сърдечни заболявания в сравнение с общата популация. Смята се, че РA уврежда сърцето и кръвоносните съдове.

Упражненията намаляват риска от сърдечни заболявания чрез:

- Намаляване на възпалението, което може да увреди сърцето и кръвоносните съдове.

- Изгаряне на излишните мазнини, което може да допринесе за сърдечни заболявания.

Независимо от всичко упражненията са чудесен начин за борба със сърдечните заболявания - независимо дали РA е диагностициран или не.

4. Упражненията облекчават симптомите на умора и депресия

Хората с хронични автоимунни заболявания като ревматоиден артрит са по-склонни да се чувстват депресирани и уморени. Упражненията може да помогнат за намаляване както на депресията, така и на умората при хора с хронични заболявания.

Изследванията показват, че има няколко възможни причини, поради които упражненията помагат:

- Освобождават химикали в тялото, като ендорфини и допамин, които могат да помогнат за подобряване на настроението и намаляване на сънливостта.

- Намаляват възпалението в цялото тяло, което е свързано с депресия и умора.

- Дават усещане за постижение и контрол върху симптомите на РА.

Докато депресията и умората може да не изчезнат напълно с упражненията, те могат да намалеят и да станат по-малко забележими.

Хората с други форми на автоимунен артрит, като псориатичен артрит и анкилозиращ спондилит, също могат да извлекат големи ползи от редовните упражнения.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook