Учени от University College London установиха, че затлъстяването увеличава риска от старческо слабоумие с 30%. Според специалистите деменцията се превръща в един от най-сериозните проблеми на човечеството и основна заплаха за здравето на възрастните хора. Причините за появата ѝ са неправилното хранене, ниската физическа активност и вредните навици. Освен това по света буквално се разраства епидемия от затлъстяване, която само задълбочава ситуацията с разпространението на заболяванията, свързани със старческото слабоумие, сигнализират учените от Лондон.

Ако днес според данните на Световната здравна организация от деменция и болестта на Алцхаймер страдат 50 млн. души, то през 2030 г. броят им може да стигне до 75 млн.

За да направят връзка между затлъстяването и деменцията, специалистите провели изследване с участието на няколко хиляди доброволци. Оказало се, че при тези от тях, които страдали от затлъстяване, рискът от появата на деменция бил над 31%. При жените опасността нараствала до 39%.

Сподели във Facebook