Резултатите от анкета, проведена сред 1500 българи в рамките на инициативата на в. „24 часа“ – „Лекарите, на които вярваме“, показаха, че за хората най-сериозният проблем в здравното ни система е липсата на специалисти в големите градове. На второ място е отношението на медицинските кадри към пациентите. Третият проблем е ниското заплащане в системата, следван от тежкото състояние на спешната помощ и достъпът до здравни грижи.

Кога родното здравеопазване ще направи крачка напред и поне ще се доближи до стандартите на развитите държави, никой не може да прогнозира. А световният опит има какво да предложи, стига да надскочим традиционното си безхаберие и да погледнем малко над личните си интереси.

Вижте в кои държави здравеопазването е синоним на истинска грижа за хората

Научно-изследователски институт в Лондон публикува своя версия за благосъстоянието на нациите, сравнявайки системите им на здравеопазване. Списъкът е съставен въз основа на 104 пункта, като на първо място е поставено здравословното състояние на жителите. В групата на лидерите попаднаха 16 държави с най-добро и съвременно здравеопазване.

1.  Люксембург

Държавата е осигурила на гражданите си доста добър начин на живот. И е изключително щедра, когато заделя средства за здравеопазване. Резултатът е налице – средната продължителност на живота в Люксембург вече е 82 г.

2.  Сингапур

Малка държава, което не ѝ пречи да заеме второ място в рейтинга. Сингапур има 5,6 млн. жители, като средната продължителност на живота им е 83,1 г.

3.  Швейцария

Жителите на тази страна са богати и здрави, като една от причините е достъпът на всички швейцарци до качествени медицински услуги.

4.  Япония

Страната е известна с най-високия показател на планетата за средна продължителност на живота – 83,7 години.

5.  Холандия

В предишния рейтинг страната беше на първо място, но и днес холандците продължават да се радват на една от най-добрите системи на здравеопазване в света.

6.  Швеция

Държавите от Северна Европа по традиция заемат челните позиции в класациите, отразяващи качеството на медицинските услуги. Швеция заема четвърто място в света по средна продължителност на живота при мъжете – 80,7 г.

7.  Хонконг

Държавата, състояща се от един град, разполага с 11 частни и 42 държавни болници, които обслужват 7-милионното население. През 2012 г. жените в Хонконг бяха с най-високата продължителност на живота в света. Оттогава качеството на медицинското обслужване не се е влошило, но някои страни положиха повече усилия и изместиха Хонконг от челните позиции.

8.  Австралия

С благоприятните си климатични условия и ниско ниво на замърсяване на околната среда в тази страна живеят най-здравите хора в Южното полукълбо. Австралийците живеят средно по 82,8 години, което е четвърти показател в света.

9.  Израел

Тази страна отдавна е известна с качественото си здравеопазване. По продължителност на живота Израел заема осмо място в света – 82,5 г.

10.  Германия

Независимо от страстта към бирата и наденичките, немците са едни от най-здравите хора на света. Средната продължителност на живота е 81 г.

11.  Белгия

Със средна продължителност на живота 81,1 години страната се доближава до световните лидери по този показател.

12.  Нова Зеландия

Държавата се движи неотклонно напред в много сектори. Един от тях е здравеопазването, което става все по-качествено, което се отразява и върху продължителността на живота на новозеландците – 81,6 г.

13.  Норвегия

Наред с другите скандинавски страни Норвегия се стреми да се изкачи в рейтинга, като обръща все по-сериозно внимание на системата на здравеопазване. Тя заделя за този сектор повече средства от която и да било друга държава.

14.  Франция

Никой не се учудва, че страната е близо до върха на рейтинга, защото средната продължителност на живота тук е 82 г.

15.  Катар

Богата държава, изключително взискателна към качеството на медицинското обслужване.

16.  Канада

В страната е приет специален закон, гарантиращ на жителите ѝ свободен достъп до здравни услуги, известен като Medicare. Затова удовлетворението на канадците от здравната система постоянно расте, въпреки че тя все още не е съвършена.

 

 

 

 

 

Сподели във Facebook