Здравните експерти съветват: пийте вода, за да не затлъстеете

Когато семейството сяда да се храни, на масата трябва да се сервира кана с вода вместо сокове и газирани напитки, съветват диетолозите. Така децата ще намалят приема на захар и съответно риска от затлъстяване, високо кръвно налягане и диабет.

Известни учени медици от университета в Оксфорд обявиха, че най-много захар се приема с подсладените напитки. Това важи за всички възрасти, но проблемът е най-сериозен при децата и тийнейджърите.
Напоследък се появиха призиви за по-сериозно данъчно облагане на подсладените напитки и за намаляване на тяхното захарно съдържание, отбелязват специалистите, но са убедени, че с отправянето на най-елементарни съвети към родителите може да се постигне повече за подобряване на детската диета.

Най-простият съвет е „Пийте вода”. Приучете децата си да поемат течностите си чрез водата, а не чрез подсладените напитки, апелират учените.
Всяко пето дете във Великобритания страда от затлъстяване, една трета от малчуганите са с наднормено тегло. Връзката между употребата на подсладени напитки и риска от трупане на килограми е доказана - течните калории засищат по-малко от твърдите.

Очаква се тези дни британските здравни власти да излязат с обръщение за намаляване на приема на захар и да дадат нови указания за богатите на въглехидрати храни като хляба и ориза.

Учените от Оксфорд смятат, че към указанията за тези храни трябва да се добавят подсладените напитки - класическите газирани, както и енергийните и спортните напитки. Те смятат, че паралелно с данъчното облагане в центъра на вниманието на хората трябва да се постави промяната на начина на хранене и пиене.

Професор Том Сандерс от лондонския Кингс колидж насочи вниманието към маркетинга на подсладените напитки, особено по време на спортни събития. Между спонсорите на Световното първенство по футбол в Бразилия например „Кока-кола” е официален корпоративен партньор на ФИФА, а „Макдоналдс” е официален спонсор на първенството. Той подчерта, че подобен маркетинг създава впечатлението, че напитките с много захар гарантират активен, спортен начин на живот, и обърна внимание на съдържанието на захар в много рекламирани като спортни и енергийни  напитки.

„В момента върви Световното първенство - каза проф. Сандерс. - Някои от тези енергийни напитки са с изключително високо съдържание на захар – между 60 и70 грама в една бутилка. Това е много повече от  дневната препоръчителната доза за възрастни. Предстои ни да се справим с начина на пласиране и представяне на тези напитки.”

Британските учени единодушно призовават родителите да отвикнат децата си от соковете и нектарите, които трябва да се възприемат като заплаха за здравето, а не като алтернатива на водата. Чаша портокалов сок на закуска може, но на обяд на децата трябва да се предлага само вода. На най-малките е допустимо и чаша мляко. (ЖД)

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 107