- Д-р Фурнаджиев, какви са най-честите причини за патологичен шум в ушите?


- Това е състояние, при което човек чува звуци в едното или в двете уши, или направо в главата - предимно в тилната част. Може да възникне по различни причини. Някои от тях, като натрупване на ушна кал във външния слухов проход, са лесно установими и отстраними, а други са по-сериозни. Редица заболявания могат да протекат с шум в ушите. За страдащите от Мениеров синдром например той е почти „задължителен”. Една от специфичните причини за шум в ушите е нарушение на микроскопичните окончания на нервите във вътрешното ухо в частта Кортиев орган (охлюва). Други причини са инфекции и нарушаване целостта на тъпанчевата мембрана и на вътрешните ушни структури, склерозиране на костици на средното ухо, както и някои общи заболявания - анемия, алергия, хипертония, атеросклероза и други промени в големите кръвоносни съдове. Някои тумори в главата също могат да дадат шум в ушите.

Шум в ушите - причини, лечение

- Начинът на живот има ли значение?


- Разбира се. Не случайно всичките ми пациенти с шум в ушите са от града. Нямам пациенти от малки спокойни населени места. Работата или продължителният престой в шумна среда може да предизвика проблема. През последните години при по-младите хора основно значение имат стресът и напрежението. Работата с компютри води до така наречените оптико-кинетични въздействия. Възприемането с очите на бързо движещи се образи (трептене) влияе по съседство в продълговатия мозък на центъра на слуха и центъра на равновесието. При това в някои случаи слуховите клетки, които се намират във вътрешното ухо, се възбуждат патологично. И това предизвиква усещането за различни шумове в едното или двете уши.

- Какво всъщност „чуват” хората с такива шумове?
- Шумът може да бъде постоянен или да се проявява периодично само в тиха среда и да има различен характер – бучене, пищене, свистене, звънтене, пулсиране. Това се дължи на увреждане на слуховите клетки. Ако една клетка, която отговаря за възприемане на тона „до” трепти с 500 херца, вместо с 220 херца, се получава субективното възприемане на различни шумове. Добрата новина е, че шум може да има само в живи слухови рецепторни клетки. Затова има смисъл да се провежда лечение и да се постигне оздравяване. Ако са загинали клетките, няма шум, но няма и слух.

- Как шумът в ушите влияе на качеството на живота?
- Силно негативно. Имам пациенти, които на втория час са тотално изнервени от шума и не могат да извършват никакви нормални дейности. А представете си какво изпитват хората с продължителни шумове. Става въпрос за един постоянен дразнител, който обикновено е най-активен вечер и през нощта, когато затихват естествените звукове от заобикалящия свят. Защото през деня реалните звуци до някаква степен екранират патологичния шум в ушите.

- С какви методи се поставя диагнозата?
- Основна е ролята на добрия специалист отоневролог. Става въпрос за субективно оплакване, което няма как да се докаже пряко. Роля за поставяне на диагнозата имат аудиометрията и тимпанометрията. Целта е да установим има ли промени в слуха, както и в работата на фините структури, изграждащи органа на слуха.

- Има ли лечение за това състояние?
- Със сигурност. Мога да кажа, че от 10 души 8 са си тръгнали напълно излекувани. Въпросът е да се подходи комплексно към проблема. На слуховите клетки трябва да се гледа като на деца. Трябва да се успокоят, да се нахранят, да се стимулират. Днес има съвременни лекарства, с които постигаме отлични резултати. Но пациентите също трябва да съдействат. Колкото по-рано посетят специалист, толкова по-голям е шансът за успешно излекуване. Понякога това е дълъг процес и се иска постоянство в спазването на съответния режим и приема на медикаментите. Физиотерапията също може да помогне. Някои пациенти се влияят добре и от допълнителен прием на билки.

 

 

Сподели във Facebook