Здраве

25 Април 2016

2867

Животът днес

Най-честите оплаквания от страна на корема са свързани с чувството на подуване, разпъване, къркорене, газове, спазми. В повечето случаи се установява, че зад тези проблеми не стои някакво конкретно заболяване, а функционални смущения от различно естество:

  • „Нервен“ стомах. Под това понятие повечето хора обобщават състоянието, при което стресът от всякакво естество се отразява в много кратки срокове на храносмилането – болки, присвиване, неотложни позиви за посещение в тоалетната.
  • Бързо засищане. Причините може да са свързани с дискретен дефицит на храносмилателни ензими, спастичност, раздуване на корема от газове, заради неправилна обработка на хранителните вещества.
  • Постоянен глад. Ако той е прекалено упорит и в същото време се храните, без да се увеличава теглото ви, трябва да се направи консултация с ендокринолог. Понякога проблеми с кръвната захар и с инсулина могат да дадат такива оплаквания. Друга причина е така нареченият бърз пасаж, при който хранителната каша минава толкова бързо през тънките черва, че те не успяват да извлекат достатъчно хранителни вещества.
  • Синдром на дразнимото черво. По този проблем са изписани хиляди страници, дадени са десетки дефиниции и има цяла класификация на различните подтипове на проблема. Най-общо при едни хора протича основно с диария, при други – с констипация, а при трети – с редуване на двете. Важното е преди да се приеме и лекува това състояние, да се изключи органично заболяване като различните типове колит или рак на дебелото черво.

Каквито и оплаквания от изброените да имате, не отлагайте консултацията с гастроентеролог. С няколко образни и лабораторни изследвания ще се изключи органично заболяване. А след това с комплексни мерки може значително да се облекчи и трайно да се овладее коремният тормоз. Комбинация от пробиотици и добавки срещу метеоризъм действат отлично при над 80 на сто от хората. При малък процент се налага и приемът на спазмолитици и лекарства за преодоляване на нервното напрежение.

Сподели във Facebook